Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

  • No products in the cart.
a

Dancing Histor(y)ies

eksperiment

Dancing Histor(y)ies

Менаџер пројекта/истраживач/тренердр Јелена Анђелковић Грашар

Асистент менаџера пројекта/Уметнички директор: др Љубомир Јевтовић

Менаџер комуникација/Фацилитатор: МА Стефан Станчић

Асистент за комуникацију: MA Ана Гавриловић

Асистент: др Ангелина Раичковић Савић

Асистент: МА Милица Марјановић

Асистент/Фацилитатор: др Илија Данковић

Асистент: др Иван Богдановић

Асистент/Фацилитатор: МА Ивана Косановић

Асистент: МА Кристина Поњавић

Експерт: др Милица Тапавички-Илић

Менаџер за финансије: Maja Jovanović

Асистент за финансије: Marija Jovanović

 

Конзорцијум :

Партнерске институције:

●        Associazione Enti Locali per le Attività Culturali e Di Spettacolo / Association of Local Authorities for Cultural and Entertainment Activities (IT)

●        Consorcio Patronato del Festival de Merida (ES): Merida theatre

●        I Borghi Srl (IT): Ostia Antica theatre

●        Arheoloski Institut / Institute of Archeology (RS): Viminacium archaeological site

●        Etaireia Koinonikis Paremvasis kai politismou / EKPOL (Prefecture of Magnesia social and cultural council l (GR)

Уметнички партнери (играчке трупе):

●     420PEOPLE (CZ)

●     Polski Teatr Tańca / Polish Dance Theatre (PL)

●     Аrt Link Foundation / Derida Dance Center (BG)

●     Aloni & Brummer Productions AB / IlDance (SE)

Технички партнери (са одређеним истраживачким, тренажним, драматуршким и географским/територијалним компетенцијама):

●     Technologiko panepistimio kyprou / Cyprus University of Technology (CY)

●     Asociación AEI Cluster del Turismo de Extremadura / Cluster of Tourism of Extremadura (ES)

●     Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete / Association of cultural heritage managers (HU)

●     Mapa das Ideias (PT)

 Пројекат Dancing Histor(y)ies

Пројекат  „Dancing Histor(y)ies, Binding Communities and Heritage Through Dance“, је европски пројекат који за циљ има повезивање локалне заједнице и културног наслеђа помоћу савремени плес. Пројекат је суфинансиран средствима ЕУ кроз програм Креативна Европа (ИД пројекта: 101099222). Пројекат је усмерен на промовисање археолошких налазишта кроз извођачке уметности и тежи ка томе да идентификује иновативне, ефикасне и применљиве моделе за унапређење археолошких налазишта и активно укључивање локалних заједница у уметничку продукцију, ради бољег доживљаја и вредновања културног наслеђа, и промовисање међународне размене европских уметника. Сврха пројекта је да створи заједнички и прилагодљив општи модел рада, који би се даље ширио и користио на европском нивоу, а који кроз креативност плеса комбинује материјално културно наслеђе, односно археолошка налазишта, са нематеријалним наслеђем, које се кроз приче негује у локалним заједницама.

Dancing Histor(y)ies укључује тринаест институција из једанаест различитих европских земаља са великим искуством у управљању културним локалитетима, сценском уметношћу, плесној продукцији, истраживању и обуци, као и дизајнирању, управљању и евалуацији пројеката које финансира ЕУ. Одавде произилази и његов оперативни циљ, а то је стварање европског дијалога који произилази из сусрета јужног медитеранског подручја где се налазе културни локалитети (Шпанија, Италија, Грчка, Република Србија) са севером, центром и источном Европом. (Шведска, Чешка, Пољска, Бугарска) одакле долазе уметнички партнери. Разнолика природа укључених организација омогућава пројекту да има користи из различитих перспектива које доприносе побољшању и промовисању међународног дијалога и сарадње међу културним организацијама. Сусрет између култура ће такође бити праћен техничким партнерима (који долазе из земаља које обухватају две идентификоване макро области: Португал, Шпанија, Мађарска и Кипар), који ће управљати међудисциплинарним процесима који имају за циљ заједничко стварање вредности.

Пројекат укључује активности као што су радионице и окупљања које ће се одржавати током 2023/2024. године у оквиру припрема за прво издање Dancing Histor(y)ies Фестивала и биће реплицирано за друго издање 2025. године.

Сарадници

научни саветник

научни саветник

научни саветник

научни саветник, редовни професор

научни саветник