Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

  • No products in the cart.
a

Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality (StećakLand)

Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality (StećakLand)

Учесници испред Археолошког института:

др Јелена Анђелковић Грашар,

др Милица Радишић,

др Емилија Николић и

др Угљеша Војводић

Креативна Европа (трајање пројекта 2023-2025)

Партнерске институције:

Координатор пројекта je Удружење за дигитализацију и информатизацију културне баштине DIGI.BA

NOHO Limited, Даблин

Дубровачки музеји, Дубровник

Археолошки институт, Београд

Народни музеј Црне Горе, Подгорица

Мак Диздар фондација, Столац

Јавна установа Камерни театар 55, Сарајево

Interpreting Art of Mysterious Medieval Stećak Tombstones through Virtual Reality (StećakLand) 

Стећци су камени надгробни споменици који представљају регионални феномен на западном Балкану из периода од 12. до 16. века. Осим различитим облицима и димензијама, одликују се разноврсним избором декоративних мотива, комплексних сцена и натписа који на својеврстан начин осликавају иконографски континуитет од античког раздобља до локално препознатљивих традиција средњовековних полулација. Због изузетне културно-историјске вредности стећци су 2016. године уврштени на Унескову листу светске баштине.

Овај пројекат Креативне Европе има за циљ да упоза ширу публику са значењем симбола на споменицима  кроз дигиталне медије. Стручњаци из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе изабраће најрепрезентативније стећке чији ће украси населити дигитално окружење названо StećakLand. Њему ће моћи да се приступи преко апликације виртуелне реалности (VR) која ће бити инсталирана у музејима. Кроз ову апликацију музејски посетиоци ће имати прилику да открију значење симбола са стећака и упознају се са њиховим причама. С друге стране, посетиоци на локалитетима на којима се налазе некрополе са стећцима моћи ће да се упознају са причама о мотивима са споменика кроз апликацију проширене стварности (АР). StećakLand ће бити доступан и кроз позоришну представу Камерног театра 55 у којој ће уметници глумити носећи VR наочарe. Кроз презентацију дигиталног садржаја који глумац види, публика ће имати прилику да посматра две реалности: физичку сцену и игру ликова и мотива у дигиталном окружењу StećakLand кроз поглед глумчевих VR наочара.

У првој етапи пројекта, када је реч о територији наше земље, планирано је да се изведе дигитализовање стећака на некрополама у Перућцу и Растишту, као и стећака са изванредном орнаментиком испред Етнографског музеја у Београду.

 

Сарадници

научни саветник

научни саветник

научни саветник

научни саветник, редовни професор

научни саветник