Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

  • No products in the cart.

Прва радионица Dancing Histories пројекта на Виминацијуму

Прва радионица Dancing Histories пројекта на Виминацијуму

Прва радионица пројекта Dancing Histories одржана је између 17. и 19. фебруара 2024. године у Археолошком парку Виминацијум. Радионицу је организовао Археолошки институт, као партнер у пројекту. Пројекат је подржан од стране фонда за Креативна Европа, Eвропске Уније и другим националним програмима.

 

Са задовољством Вас обавештавамо и позивамо да испратите први фестивал савременог плеса „Dancing Histories“, који ће бити одржан у Археолошком парку Виминацијуму од 24. до 26. јуна 2024. године.

 

Овај фестивал одликује процес ко-креаирања потпуно нових продукција савременог плеса, у којима учествују међународни уметнички партнери (плесне групе савременог плеса) и археолошка налазишта са простора Европске Уније: Тарос и Остија Антика (Италија), Мерида (Шпанија), Волос (Грчка) и Виминацијум (Србија), уз активно учешће

локалних заједница.

 

Тема овогоднишњег фестивала у Виминацијуму „Dancing Histories“ je ПОМЕРАЊЕ ГРАНИЦА (ReMOVING BORDERS). На овај начин желимо да покажемо да заједничким деловањем уметности, наслеђа и локалне заједнице, можемо померити сваку границу, срушити сваку баријеру, стереотип или препреку. Брисањем временских, географских, социјалних, емотивних и свих других граница, Виминацијум желимо да учинимо Виминацијум местом на којем је свако добродошао!!!

 

Први корак ка овоме циљу учињен је током прве радионице. Током три дана рада са плесним групама 420 PEOPLE из Чешке и IlDance из Шведске, кроз Виминацијум прошло више од стотину локалних учесника. Захваљујући ангажовању организација: Библиотеке Илија М. Петровић из Пожаревца, Удружења ликовних стваралаца Спектар из Костолца, Плесног клуба Болеро из Пожаревца, удружења Успешне жене Костолца, Психолошког центра Костолац, Школе за основно и средње музичко образовање Стеван Мокрањац из Пожаревца, КУД Амаро Рома из Костолца и Школе за дизајн из Београда, приказано је наслеђе заједнице, кроз ликовне уметности, музику, плес, причање прича, а имали смо прилику и да посетимо мањинске заједнице и да све виђено дискутујемо у оквиру огруглог стола.

 

Током радионица дефинисани су програми локалних фестивала, који ће уз вечерње перформансе, Виминацијум учинити тродневним, целодневним фестивалским простором, отвореним за СВЕ. Циљ ових радионица јесте проналажење квалитетног дијалога са локалном заједницом, те самим тим и ширење опсега публике-посетилаца местима културног наслеђа, кроз активно ангажовање извођачких уметности.

 

Посебну захвалност дугујемо локалним организацијама и медијима који су учествовали и обавештавали о радионици. Од медијских саопштења издвајамо чланак који је објавио РадиоБоом93, а коме можете приступити преко линка: https://boom93.rs/article/28559/u-susret-novom-festivalu-u-viminacijumu-radionice-plesnih-grupa-iz-ceske-i-svedske-foto 

 

За више информација посетите нашу интернет страницу https://dancinghistoryies.org/ и наше друштвене мреже: Facebook: @Dancing Histories и Инстаграм @dancinghistories

Подели ово