Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

 • No products in the cart.
a

Откривање живота у неолиту кроз биљне остатке

Откривање живота у неолиту кроз биљне остатке

Да ли вас интригира идеја да сазнате које су биљке људи узгајали и јели током неолита? Наша радионица омогућава учесницима да упореде биљне остатке са неолитских налазишта и семе савремених биљака, али и да виде у којим се посудама складиштила и припремала храна у неолиту. Посебно интересантан сегмент представља екпериментални део где ће учесници имати прилику да мељу житарице и праве брашно методама неолићана. Као успомену свако ће моћи да понесе своју јединствену неолитску просопоморфну маску коју ће сам израдити.

 • Истраживачки сегмент:
  Увид биљних остатака са неолитских налазишта и упоређивање са зрнима модерних биљака под микроскопом!
 • Огледни сегмент
  Керамичке посуде које су имале велику улогу у складиштењу житарица, али и сервирању хране биће изложени током радионице.
 • Практични сегмент:
  Млевење житарица уз помоћ жрвња и растирача – припрема брашна!
 • Креативни сегмент:
  Апотропејска употреба просопоморфних поклопаца за чување житарица унутар великих посуда за складиштење – Украсите и направите неолитску просопоморфну маску!

Рализатори: МА Ђурђа Обрадовић, др Видан Димић, МА Даница Михајловић, МА Ана Гавриловић

Спроведено: Фестивал науке, 2023.