Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

  • No products in the cart.
a

Камено оруђе у праисторији

Камено оруђе у праисторији

Желите да сазнате како су људи у праисторији правили своје алатке? Радионица “Камено оруђе у праисторији” упознаје учеснике са основама технологије израде окресаног и глачаног каменог оруђа. Подразумева малу изложбу различитих камених сировина где ће учесници имати прилику да се упознају са врстама стена које су људи у праисторији користили за израду алатки, а сазнаће и зашто су баш те стене биле најпопуларније и најтраженије.

Наши стручњаци демонстрираће основне технике израде камених алатки, те ће сликовито бити приказан сам чин обраде камена карактеристичан пре свега за камена доба (палеолит, мезолит и неолит), када су камене алатке имале најширу употребу. Сви заинтересовани посетиоци имаће прилику да накратко уђу у улогу праисторијског човека, и покушају да сами направе алатку и/или је употребе на предвиђен начин. Кроз сопствено искуство и интерактивни рад, моћи ће да сазнају и процене колики су напор, искуство и време били потребни за израду алатки од камена, као и какву је намену имало окресано, а какву глачано камено оруђе у праисторији.

Реализатори: др Видан Димић, МА Даница Михајловић

Спроведено: Фестивал науке, 2023.