Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

  • No products in the cart.

МА Даница Грујић

МА Даница Грујић

истраживач приправник

+381 11 3282 081;
+381 11 2637 191

danica.grujic21@gmail.com

Област интересовања

 

МА Даница Грујић се бави анализом животињских остатака у циљу реконструисања људско-животињских односа у праисторији, а пре свега у бронзаном и гвозденом добу. Нарочито интересовање усмерено је на анализу скелетних остатака животиња са циљем да се реконструишe исхрана људи, као и улога сточарства, лова и риболова у економији заједица у прошлости на простору централног Балкана. Како би што детаљније одговорила на споменута истраживачка питања, заинтересована је и за примену биомолекуларних анализа.

 

Образовање

 

2022 – Уписане докторске студије археологије

Филозофском факултету, Универзитета у Београду

2022 – Мастер археологије

Филозофски факултет, Универзитета у Београду

Одбрањена мастер теза са темом: Улога домаћих животиња у раном неолиту у Панонској низији: сточарство и сезоналност насеља на локалитету Госпођинци – Нове земље

 

Запослење

 

2023 – Археолошки институт у Београду – истраживач приправник

 

Језици: енглески

 

Чланства

  • Српско археолошко друштво

 

Стручна усавршавања

 

Завршен курс за конзервацију керамике у Централном институту за конзервацију (ЦИК)

 

Међународни научни скупови

 

10th Postgraduate Zooarchaeological Forum, CAZ International Council for Archaeozoology, Zagreb, May 24th-26th 2023

 

Библиографија:

 

Радови у научним часописима

  • Anđelković Grašar, J., Mladenović, M., Gavrilović, A., Grujić, D., Đerković, P., Perić, P., Ilić, I., 2021. Archaeology Workshops as an Educational Approach in Communication with the Public — Case Study Roman Games in Ptuj. Arheologija i prirodne nauke, 17, pp.135 145.
  • Grujić D., Vuletić L., Nikolić Đ., Bojić N. 2020. Taksonomske i tafonomske razlike faunističkih ostataka iz geoloških slojeva 1 i 2 u pećini Orlovača, Artefakti, 4/20.
  • Grujić, D., Sedlić, A. 2019. Prikaz izložbe „Rimski limes i gradovi na tlu Srbije“, Artefakti, 3/19.
  • Grujić., D. 2016. Detekcija tragova upotrebe na neolitskim strugačima pomoću optičkih instrumenata srednjeg uvećanja, Petničke sveske 74. Valjevo, ISP.

 

Подели ово