Археолошки институт представља јединствену, централну научно-истраживачку установу у Србији која је посвећена археологији. Основала га је Српска академија наука и уметности 1947. године, а од 1961. је самостална установа.

  • No products in the cart.

Антика

Антички пројекат

Истраживања античке археологије су фокусирана на анализу римских градских центара, војних логора и резиденцијалних комплекса у Србији, пре свега оних на којима су систематски радови у току (Сирмијум, Виминацијум, Медијана, Ромулијана, Шаркамен, Равна). Посебну пажњу домаћих и светских стручњака изазвала су истраживања Виминацијума и постигнућа овог пројекта у последњих 20 година, као и две царске резиденције, у Гамзиграду (Romuliana) и у Шаркамену, које поред палате садрже и специфичне сакралне споменике. Оне су настале на местима где су раније постојале виле, које су, обимним архитектонским захватима, трансформисане у резиденције царева из доба тетрархије. Истраживања у Медијани код Ниша показала су да је и на овом локалитету луксузна вила током IV века прерасла у резиденцијални комплекс. Процеси трансформације градских центара ишли су у другом правцу, односно формирани су или око домородачких насеља или око војних логора. Насеобине уз логоре су временом прерастале у центре са свим обележјима града, што подразумева и мултиетничку структуру становништва, привредне и јавне објекте различитог карактера, као и развијену занатску и трговачку делатност. То показују и вишедеценијска истраживања Виминацијума и Сингидунума. Током претходног пројектног циклуса завршено је ископавање јединог амфитеатра на тлу некадашње Горње Мезије и почело се са истраживањем војног логора у Виминацијуму. Истраживања на Виминацијуму већ скоро две деценије трају преко целе године (ради се 11 од 12 месеци и не ради се само од средине децембра до средине јануара). Сва ова истраживања подразумевају и мултидисциплинарни приступ. Поред дефинисања њихових грађевинских фаза, радиће се и на праћењу процеса трансформације појединих насеља и њихових међусобних односа. То обухвата анализу архитектонских објеката, као и обраду свих покретних налаза, што условљава учешће архитеката, археолога специјалиста за одређене области нумизматичара и епиграфа. На тај начин биће могуће сагледавати специфичности у процесима романизације и урбанизације унутрашњости Балкана.

  • Римски локалитет Герулата у селу Мироч на истоименој планини, на простору општине Мајданпек, обухвата мању римску фортификацију – кастел и цивилно насеље, који су штитили пут који је спајао долину Поречке реке и античку Талијату (Талиата) код Доњег Милановца са римским утврђењем и градом у близини данашње Брзе Паланке (Егета). На Табули Појтингеријани (Табула Пеутингериана) је представљено као једно од

  • Археолошко налазиште Медијана је насеље отвореног типа које се налази око 4 km источно од Ниша (Naissus). Развило се од пољопривредног газдинства до луксузног административно-стамбеног комплекса са објектима различите намене. Медијана је представљала царску резиденцију у родном месту римског цара Константина Великог који је у периоду између 317. и 334. године често боравио на Балкану, а потом градио и реконструисао

  • Грађевина са октогоном се налази унутар касноантичког утврђења Naissus-a, савременог Ниша, на налазишту Градско Поље и припада целини Нишке тврђаве у Нишу. Представља луксузан јавни објекат за који се на основу положаја и монументалности може претпоставити да је служила за привремени боравак високих достојанственика блиских царској породици, члановима царске породице и самим римским царева, када би боравили у Нишу.

  • Антички Сингидунум је римски град настао на Ушћу Саве у Дунав развојем војног насеља подигнутог уз каструм легије IV Флавијеве.

  • Остаци римског Сирмијума налазе се испод Сремске Митровице, малог града на реци Сави, око 70 км западно од Београда. Римски град је основан у 1. веку на месту староседелачких насеља. Сирмијум је постао римска колонија 89. године, за време владавине цара Домицијана. У наредном периоду био је главни град провинције Доње Паноније, а почетком 4. века постао је значајан хришћански

  • Римско утврђење Timacum Minus представљало је административни центар рударске области у оквиру Римског царства, а датовано је од средине 1. до средине 5. века нове ере. Локалитет се налази на левој обали реке Бели Тимок, око 400 m источно од села Равна, које је 10 km северозападно од Књажевца, у источној Србији.

  • Римски локалитет Врело налази се 4 km западно од села Шаркамен, на око 20 km северозападно од Неготина, у источној Србији. Шаркамен је утврђена резиденција која се приписују тетрарху Максимину Даји (305–313). Резиденцији припада и спомен-комплекс са  маузолејем и тумулом  који се датују на почетак 4. века. О важности овог локалитета сведоче откривени фрагменти порфирне скулптуре цара који седи на

  • Утврђена палата цара Галерија представља најбоље очувано дело римске архитектуре на целој територији Србије. Oвај локалитет 2007. године уписан је на Унескову листу светске баштине. Током вишегодишњих истраживања откривена је скоро цела унутрашња структура стамбеног комплекса подигнутог почетком IV века. Поред саме палате, комплекс обухвата храмове, житницу, терме и помоћне зграде.