Nedostaje slika

У периоду од 27. Септембра до 04. Октобра на археолошком налазишту Виминацијум одржана је радионица културног наслеђа пројекта Immersium

Радионици је присуствовало десет студената основних, мастер и докторских студија из области проучавања, очувања и презентације културног наслеђа. Студенти из Словеније, Хрватске, Грчке и Бугарске имали су прилику да кроз предавања стручњака науче нешто ново о имерзивним технологијама и њиховој употреби у промоцији богатог културног наслеђа из римског периода на простору Балкана. У оквиру радионице они су имали прилику да тестирају мобилну апликацију ИММЕРСИУМ, која на забаван начин дочарава живот у античком Виминацијуму употребом проширене и виртуелне стварности (АР и ВР), гејмификације и других савремених технологија.
Такође, полазници су учествовали у различитим радионицама и хакатону, где су износили и развијали своје идеје за промоцију културног наслеђа кроз употребу нових технологија, посете неке од најзначајнијих археолошких знаменитости у Србији, попут Голупца и Лепенског Вира, као и доживе једно комплетно имерзивно искуство – римску вечеру у реконструисаној римској вили Domus Scientiarum Viminacium.
Поред радионице у Виминацијуму, прошлог месеца одржане су и радионице на археолошким налазиштима Стоби у Северној Македонији и Емона у Словенији. Све радионице културног наслеђа су организоване у склопу пројекта ,,Immersive Storytelling Cooperation for promotion and dissemination of the cultural heritage in the Western Balkans", који подржава програм Креативна Европа Европске Уније. Пројекат IMMERSIUM има за циљ повезивање седам партнера из пет земаља Балкана: Северне Македоније, Србије, Словеније, Грчке и Бугарске. Циљ је стварање нови модел кооперације културног и креативног сектора у употреби имерзивног приповедања како би се побољшали доживљај и разумевање културног наслеђа. Пројекат омогућава нове перспективе за сагледавање културног наслеђа кроз употребу нових апликација, туристичких атракција и личног доживљаја корисника.

За више информација о пројекту, можете запратити фејсбук страницу пројекта:

https://www.facebook.com/immersivestorytelling

као и инстаграм страницу @immersium.